آشنایی با سرنگ دندانپزشکی و نحوه ی مسلح کردن و آماده سازی آن برای تزریق همراه فیلم آموزشی

در اکثر درمان های دندانپزشکی، مرحله ی اول کنترل درد می باشد. این کار به طور معمول در مطب های دندانپزشکی از طریق تزریق یک ماده ی بی حسی و ایجاد بی حسی موضعی انجام می گردد. اما در بعضی موارد نیز احتیاج به روش های کمکی برای کنترل درد و اضطراب می باشد. از جمله استفاده از داروهای ضد اضطراب، استفاده از گاز N2O/O2، استفاده از آرامبخش های داخل وریدی و… از بی حسی عمومی (بیهوشی) در موارد خاص و تحت نظر یک متخصص بیهوشی، در مراکز مجهز و پیشرفته استفاده می شود.

در ادامه این مقاله شما با سرنگ مخصوص دندانپزشکی، داروی بی حسی موضعی، انواع سرسوزن ها و نحوه آماده سازی سرنگ برای تزریق دندانپزشکی همراه با ویدئو آموزشی آشنا خواهید شد.

چه زمانی بی حسی موضعی نیاز است؟

درمان های دندانپزشکی از جمله فلورایدتراپی و فیشورسیلانت یا همان قرار دادن شیارپوش (که اکثرا برای کودکان انجام می شوند.) جرمگیری، قالبگیری، امتحان روکش و… به طور معمول نیاز به تزریق بی حسی ندارند. اما درمان های ترمیمی، درمان ریشه، تراش برای روکش و مشخصا خارج کردن دندان نیاز به تزریق بی حسی دارند. در مورد برخی ترمیم ها بسته به عمق تراش، دندانپزشک تصمیم می گیرد که تزریق انجام شود یا خیر.

سرنگ تزریق دندانپزشکی

سرنگ تزریق دندانپزشکی - آموزش کار با سرنگ تزریق ثابت دندانپزشکی برای دستیار دندانپزشک

این سرنگ ها از نظر نحوه ی باز شدن آن ها دو نوع می باشند: سرنگ های ثابت و سرنگ های کمرشکن

برای باز کردن سرنگ های ثابت فقط کافی است قسمت دسته را بیرون بکشید و ویال را از کنار، داخل سرنگ قرار دهید. (Side Loading)

آشنایی با سرنگ کمر شکن برای دستیار دندانپزشک dental sringe

اما برای باز کردن سرنگ های کمرشکن باید در عین حال که دسته را به سمت بیرون می کشید، قسمت لوله یا بدنه سرنگ را نیز خم کنید. به این ترتیب قسمت لوله باز شده و از انتهای آن ویال را داخل سرنگ قرار دهید. (End Loading)

سرنگ کمر شکل وسایل پزشکی سرنگ فلزی دندانپزشکی انواع سرنگ دندانپزشکی

داروهای بی حسی موضعی

داروهای بی حسی مختلفی در دندانپزشکی استفاده می شوند که رایج ترین آن ها لیدوکائین (زایلوکائین) و گاها پریلوکائین می باشند. این داروها در قالب ویال های شیشه ای خاصی عرضه می شوند که کارتریج نام دارند. گاها به اشتباه به آن ها کارپول نیز گفته می شود که اصطلاحی رایج اما از نظر علمی نادرست می باشد. (کارپول صرفا یک نام تجاری و یک برند تولید کننده ی ویال های بی حسی می باشد.)

لیدوکائین (زایلوکائین) و گاها پریلوکائین

انواع داروهای بی حسی ممکن است با نام های تجاری متفاوت موجود باشند. به عنوان مثال داروی لیدوکائین با غلظت 2% که رایج ترین کارتریج مورد استفاده می باشد، می تواند علاوه بر نام اصلی خود با نام هایی مثل زایلوپن، پرزوکائین و… نیز عرضه شود:

زایلوپن، پرزوکائین

 

انواع سرسوزن ها در دندانپزشکی

در تزریق های دندانپزشکی بسته به نوع و محل تزریق، بیشتر از دو نوع سرسوزن بلند Long Needle (با طول 32 تا 40میلی متر) و سرسوزن کوتاه Short Needle (با طول 20 تا 25 میلی متر) استفاده می شود.

سرسوزن های کوتاه و سرسوزن های بلند در دندانپزشکی - Needle

قسمت های مختلف سرسوزن

سر سوزن های دندانپزشکی در تزریقات دندانپزشکی

نحوه آماده سازی سرنگ برای تزریق دندانپزشکی

یک دستیار دندانپزشک باید قبل از شروع درمان، سرنگ تزریق را آماده نماید. بنابراین باید انواع سرنگ ها و قسمت های مختلف آن ها را به خوبی بشناسد، با انواع کارتریج ها و سرسوزن ها آشنایی داشته باشد و همچنین نحوه آماده سازی انواع سرنگ ها را بلد باشد.

آماده کردن سرنگ باید در خارج از دید بیمار صورت گیرد. (به خصوص برای بیماران اطفال و نیز افرادی که ترس و اضطراب دندانپزشکی دارند.) و پس از آماده شدن نیز سرنگ باید دور از دید بیمار گذاشته شود. برای آماده سازی سرنگ ابتدا کارتریج جایگذاری می شود و سپس سرسوزن قرار داده می شود.

از آن جایی که نوع تزریق را دندانپزشک بر اساس نوع درمان و نیز دندان مربوطه، تعیین می کند برای آماده سازی سرنگ در رابطه با قرار دادن سر سوزن بلند یا کوتاه از او سوال کنید.

ویدئو نحوه ی مسلح کردن و آماده سازی سرنگ دندانپزشکی کمرشکن

در این ویدئو نحوه ی مسلح کردن و آماده سازی سرنگ دندانپزشکی کمرشکن آموزش داده شده است.

این ویدئو بخشی از دوره جامع آموزش دستیار دندانپزشک می باشد که توسط گروه دنتال مد تهیه شده است. در این دوره شما هر آنچه که برای وارد شدن به این حرفه نیاز دارید خواهید آموخت.

این دوره شامل ویدئوهای آموزشی و فایل های pdf به صورت کاملا مصور با توضیحات کامل و واضح می باشد. علاوه بر این، 60 روز پشتیبانی رایگان از طریق واتساپ برای این دوره، این امکان را به شما می دهد که پاسخ سوالات خود را در رابطه با مطالب دوره از ما دریافت کنید.

آموزش های این دوره شامل آشنایی کامل با حرفه دستیار دندانپزشک و وظایف او، آموزش مراحل و روند و ابزارهای مورد نیاز در درمان های رایج دندانپزشکی، آشنایی با نحوه پذیرش بیماران و اطلاعات مربوط به تشکیل پرونده برای بیماران، آموزش انواع رادیوگرافی های دندانی، کاربرد و تهیه ی آن ها، آشنایی با بیش از 60 نوع ابزارو وسیله و همچنین کلیه تجهیزات موجود در مطب دندانپزشکی و نحوه کار با آن ها، آشنایی با انواع مواد مورد استفاده در دندانپزشکی و نحوه صحیح تهیه آن ها و… می باشد.