مقدمه
هندپیس های دندانپزشکی یکی از ابزارهای ضروری در حرفه دندانپزشکی هستند که در بسیاری از پروسه های درمانی مانند تراشیدن، تمیز کردنو شکل دهی دندان ها استفاده می شوند.این ابزارهای دندانپزشکی با سرعت بالا کار می کنند و به دقت و کارایی بسیاری نیاز دارند.برای حفظ عملکرد بهینه و عمر طولانی تر، نگهداری و مراقبت مناسب از جمله روغن کاری منظم آن ها بسیار حائز اهمیت است.
روغن کاری صحیح هندپیس ها نه تنها اصطکاک را کاهش می دهد بلکه به جلوگیری از خرابی های زود رس کمک کرده و از ایجاد حرارت اضافی در طول کار جلوگیری می کند. در این مقاله از دنتال مد به بررسی مراحل و نکات مهم در نگهداری و فرآیند روغن کاری هندپیس های دندانپزشکی می پردازیم.
نحوه نگهداری صحیح هندپیس ها
نگه داری هندپیس های دندانپزشکی نیاز به دقت زیادی دارد. به هیچ عنوان از فور و دیگر تجهیزات (به جز اتوکلاو) برای استریل کردن آن ها استفاده نکنید و قبل از اتوکلاو، حتما به علامت قابل اتوکلاو شدن دقت کنید. برای قرار دادن آن ها در اتوکلاو حتما از پک استریل یک بار مصرف استفاده کنید. هندپیس ها باید قبل از استریل شدن حتما به خوبی تمیز شوند. تمیز نکردن هندپیس ها به طور کافی قبل از استریل شدن می تواند منجر به تجمع و رسوب ذرات و آلودگی ها در قسمت های داخلی آن ها شود که باعث خرابی و فرسودگی وسیله خواهد شد.
همچنین هندپیس ها نیاز به روغن کاری صحیح دارند. روغن کاری بیش از حد یا روغن کاری ناکافی می تواند در دراز مدت باعث آسیب وسیله شود. در حالت کلی عمر هندپیس بستگی به نحوه ی نگه داری از آن دارد. بنابراین باید در مورد محلول تمیزکننده، تکنیک تمیز کردن و نیز تکنیک روغن کاری طبق دستورات کارخانه عمل کرد. (در غیر این صورت ضمانت هندپیس نیز باطل خواهد شد.) هم چنین در مورد روغن کاری قبل یا بعد از استریل کردن باید راهنمای کارخانه را مطالعه نمود.
سرآنگل را میبایست به طور کامل و صحیح روی ایرموتور جای گذاری نمود؛ در غیر این صورت موجب آسیب دیدن ایرموتور میگردد. هرگز از فرزهای مستهلک، تاب دار و زنگ زده استفاده نگردد و هنگام نصب فرز دقت کنید که تا انتها جای گذاری شود.
هم چنین فشار هوای نامناسب (کمتر یا بیشتر) به توربین و ایرموتور آسیب جدی میرساند. بنابراین فشار هوای یونیت دندانپزشکی باید به صورت دورهای توسط فرد وارد چک شود.
زمانی که آب سر توربین قطع شد، برای باز کردن سوراخ آب توربین از سیم های نازک مخصوص سر توربین که در جعبه ی آن موجود میباشد، استفاده نمایید. در صورت عدم وجود، از فایل های شماره ی پایین با احتیاط استفاده کنید.
تخلیه ی آب کمپرسور به صورت هفتگی و همچنین نصب فیلتر هوا با قابلیت جذب رطوبت بر روی کمپرسور توصیه میگردد.
مراحل روغن کاری هندپیس ها
برای روغن کاری نکات زیر را به یاد داشته باشید:
1- حتما قبل از روغن کاری هندپیس را به خوبی تمیز کنید.
2- از اسپری مرغوب و مخصوص جهت روغن کاری استفاده کنید.
3- قبل از استفاده از اسپری آن را تکان دهید.
4- روغن کاری ایرموتور، سرآنگل، توربین و… به این شکل و از دو طرف انجام می شود.
برای روغن کاری سرآنگل ها از یک قطعه ی مخصوص استفاده می شود که معمولا در بسته بندی همراه آن ها وجود دارد.
5- ماهیت اسپری روغن کاری هم تمیز کننده و هم روان کننده است و به دلیل ساختار مواد تمیز کننده (Cleaner) می تواند باعث سرد شدن ناگهانی و سرمازدگی و حتی تشکیل برفک شود. بنابراین با روغنکاری مقطعی از ایجاد این حالت جلوگیری کنید. یعنی اسپری را طولانی مدت و مداوم نگه ندارید؛ لحظهای کوتاه روغن کاری کنید و سپس اندکی مکث و بعد دوباره این عمل را چند بار تکرار کنید.
6- در زمان اسپری نمودن در صورتی که روغن سیاه خارج شد، بهتر است اسپری زدن را تا جایی ادامه دهید که روغن سیاه به طور کامل خارج شده و روغن خارج شده دیگر سیاه نباشد.
7- قبل از استفاده از توربین های یک بار مصرف، به اطلاعات کارخانه ی سازنده در رابطه با نیاز به روغن کاری اولیه قبل از استفاده، مراجعه شود.
کتاب آشنایی با ابزارهای دندانپزشکی
در کتاب آشنایی با ابزارهای دستی(غیر ماشینی) و ابزارهای ماشینی و چرخنده دندانپزشکی ، علاوه بر معرفی ابزارهای دندانپزشکی و کاربرد آنها ، به معرفی و آموزش نصب هندپیس های دندانپزشکی پرداخته شده است.شما می توانید کتاب ابزارهای دندانپزشکی را از وبسایت دنتال مد خریداری نمایید. که علاوه بر کتاب pdf دارای ویدیو های آموزشی نیز می باشد.
1 دیدگاه در “راهنمای روغن کاری و نگهداری هندپیس های دندانپزشکی”