یونیت دندانپزشکی چیست؟ هر یک از اجزا و قسمت های تشکیل دهنده آن چه نقشی دارد؟
یونیت دندانپزشکی یا Dental unit، اصلی ترین و اساسی ترین وسیله در هر مطب یا کلینیک دندانپزشکی می باشد که ضروری ترین ابزار کار دندانپزشک به حساب می آید.
در ادامه این مقاله به معرفی اجزا و بخش های مختلف یک یونیت دندانپزشکی و همچنین انواع مختلف یونیت ها خواهیم پرداخت.دانستن این اطلاعات پایه برای یک دستیار دندانپزشک کاملا ضروری می باشد.
یونیت دندانپزشکی از چه بخش هایی تشکیل می شود؟
صندلی دندانپزشکی
قسمتی است که برای نشستن بیمار طراحی شده و از سه قسمت سری (A)، پشتی (B) و نشیمنگاه (C) تشکیل شده است. این سه قسمت هم به صورت یک واحد و هم به صورت جداگانه قابل تنظیم می باشند. با تنظیم این قسمت ها بیمار در یک موقعیت مناسب و راحت برای انجام درمان قرار می گیرد. کلیدهای تنظیم پوزیشن بر روی تابلت دندانپزشک و همچنین در اغلب یونیت ها بر روی تابلت دستیار نیز قرار دارند. علاوه بر این، در اغلب مدل ها در قسمت کفی یونیت نیز یک قسمت به نام Foot Controller (D) برای کنترل و تنظیم موقعیت صندلی با پا وجود دارد. در برخی موارد این تنظیم از طریق پدال پایی یونیت (E) نیز امکانپذیر است که به دندانپزشک این توانایی را می دهد تا در صورت آزاد نبودن دست ها یا آلوده بودن دست ها با پایش موقعیت صندلی بیمار را تنظیم نماید.
تابلت یا میز کنترل دندانپزشک
در واقع اصلی ترین قسمت یونیت بوده و دارای شلنگ های مخصوص جهت اتصال ابزارهای مخصوص دندانپزشکی به نام هندپیس می باشد. هر یک از هندپیس های متصل به این قسمت، به کمک پدال پایی یونیت کار می کنند. معمولا یک سینی هم برای قرار دادن وسایل به تابلت دندانپزشک وصل می باشد.
پوآر آب و هوا نیز جزئی است که به صورت متصل به یکی از شلنگ ها روی تابلت دندانپزشک وجود دارد و به طور مستقل با دکمه های آب و هوا که روی خود وسیله وجود دارند کار می کند.(و نه با پدال پایی)
علاوه بر این، روی تابلت دندانپزشک بسته به مدل یونیت، اجزای متفاوت دیگری هم می تواند وجود داشته باشد. معمولا همه یونیت ها دکمه های تنظیم پوزیشن صندلی یونیت، دکمه روشن/خاموش چراغ یونیت، دکمه کنترل جریان آب کراشوار و… را روی این قسمت دارند.
تابلت یا میز دستیار
قسمتی است که در سمت مخالف دندانپزشک (سمتی که دستیار قرار می گیرد) می باشد و روی آن بسته به مدل یونیت می تواند دکمه های تنظیم پوزیشن صندلی بیمار، دکمه های کنترل جریان آب کراشوار، دکمه ی روشن/خاموش چراغ یونیت، پوآر آب و هوا و… وجود داشته باشد. همچنین این قسمت شامل سیستم ساکشن (ساکشن معمولی و ساکشن HVE) نیز می باشد.
کاسه کراشوار
قسمتی کاسه مانند و مشابه یک روشویی کوچک است که بیمار از آن برای شستن دهان و خالی کردن محتویات دهان خود استفاده می کند. یک شیر آب کوچک در بیرون و کنار آن وجود دارد که جهت پر کردن لیوان یک بارمصرف برای بیمار در زمان نیاز به شست و شوی دهانش می باشد و یک شیر آب نیز در داخل آن وجود دارد که جریان آب از آن کمک می کند تا محتویات تخلیه شده از دهان بیمار به داخل کراشوار شسته شود.
اجزای کاسه کراشوار دندانپزشکی
چراغ
یونیت دندانپزشکی دارای یک چراغ متحرک می باشد که با تنظیم آن می توان نور را مستقیما به محیط کار و داخل دهان بیمار تاباند تا دید دقیق تری حاصل شود. برای تنظیم محل و زاویه ی نور یک یا دو دسته روی چراغ قرار داده شده است.
نگاتوسکوپ
در برخی انواع یونیت ها قسمتی به نام نگاتوسکوپ وجود دارد که برای مشاهده ی بهتر فیلم های رادیوگرافی بیمار به کار می رود. این نگاتوسکوپ می تواند در اندازه های متفاوت بوده و به صورت یک قسمت متصل به تابلت و یا به صورت جداگانه بر روی یونیت موجود باشد.
مانیتور
در برخی از انواع جدید یونیت ها یک مانیتور جهت مشاهده ی بهتر و بررسی برخی تصاویر و رادیوگرافی ها به سیستم یونیت متصل می باشد.
انواع یونیت های دندانپزشکی
یونیت های دندانپزشکی از نظر شکل ظاهری و امکانات در انواع مدل ها در بازار موجود هستند اما دو نوع کلی از آن ها وجود دارد:
- یونیت های شلنگ از بالا
- یونیت های شلنگ از پایین
تفاوت این دو نوع یونیت در قسمت تابلت دندانپزشک می باشد:
مزیت یونیت های شلنگ از پایین در استفاده راحت دندانپزشک از هندپیس های متصل به شلنگ ها و عدم نیاز به وارد کردن نیرو به صورت مداوم، جهت پایین کشیدن و نگه داشتن هندپیس در موقعیت لازم می باشد که در یونیت های شلنگ از بالا این مشکل و در نتیجه خستگی دست دندانپزشک وجود دارد. اما در یونیت های شلنگ از بالا نیز عدم وجود احتمال رها شدن ابزارها و برخورد به زمین و خرابی آن ها یک مزیت به حساب می آید در حالی که این احتمال در یونیت های شلنگ از پایین در حین برگرداندن وسیله به محل خود وجود دارد.
دوره آموزش دستیار دندانپزشکی
دوره دستیار دندانپزشکی شامل آشنایی کامل با حرفه ی دستیار دندانپزشک و وظایف دستیار دندانپزشک، آموزش مراحل و روند و ابزارهای مورد نیاز در درمان های رایج دندانپزشکی، آشنایی با نحوه پذیرش بیماران و اطلاعات مربوط به تشکیل پرونده برای بیماران، آموزش انواع رادیوگرافی های دندانی، کاربرد و تهیه ی آن ها، آشنایی با بیش از 60 نوع ابزارو وسیله و همچنین کلیه تجهیزات موجود در مطب دندانپزشکی و نحوه کار با آن ها، آشنایی با انواع مواد مورد استفاده در دندانپزشکی و نحوه صحیح تهیه آن ها و… می باشد.
برای دریافت این آموزش ها می توانید بر روی تصویر زیر کلیک و وارد صفحه این دوره شوید.